Home Lifestyle Sosej Bukan “Daging” Sebenar, Harus Kurangkan Pengambilan Makanan Segera!

Sosej Bukan “Daging” Sebenar, Harus Kurangkan Pengambilan Makanan Segera!

by MyMedia-02

Follow Kami di Facebook Page mymedia.my

Menurut Bahagian Pemakanan, Kementerian Kesihatan Malaysia, sosej merupakan sejenis makanan terproses, ia bukan “daging” sebenar.

Dalam kesibukan dengan kerja seharian, ramai ibu bapa cenderung menyediakan makanan segera atau makanan terproses untuk anak-anak kerana penyediaannya yang mudah, ringkas dan cepat. Salah satu jenis makanan yang menjadi kegemaran anak-anak adalah SOSEJ.  Sesetengah ibu bapa menganggap bahawa sosej memberi kandungan nutrisi yang sama seperti daging atau ayam segar.

Menurut Bahagian Pemakanan, KKM, kandungan mikronutrien yang memberi kebaikan kepada badan dalam makanan terproses adalah sangat sedikit, dan sosej bukanlah “daging” sebenar. Orang ramai dinasihatkan supaya kurangkan pengambilan makanan segera atau diproses, pilihlah makanan yang segar.

  Mari Like Facebook Page Kami! Click LIKE !

Sosej merupakan sejenis makanan terproses yang mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Tinggi kandungan lemak tepu (Lemak Trans meningkatkan risiko kanser)
  • Tinggi kandungan garam (sodium & MSG)
  • Tinggi bahan pengawet
  • Boleh meningkatkan tahap kolesterol “jahat” dalam badan
  • Meningkatkan risiko obesiti dan kanser usus

LAZADA PROMOSI 7.7 ✅Klik Sini

✅PROMOSI HEBAT LAZADA TERKINI 【LAYARI SEKARANG

  Mari Like Facebook Page Kami !

Follow Kami di Facebook Page mymedia.my

You may also like

Leave a Comment