Home Lifestyle Saranan KKM: 10 Jenis Buah-Buahan & Sayur-Sayuran Ini Membekalkan Vitamin C Yang Tinggi

Saranan KKM: 10 Jenis Buah-Buahan & Sayur-Sayuran Ini Membekalkan Vitamin C Yang Tinggi

by MyMedia-02

Follow Kami di Facebook Page mymedia.my

Kementerian Kesihatan Malaysia telah menyarankan rakyat agar lebih banyak mengambil 10 jenis buah-buahan dan sayur-sayuran ini yang membekalkan Vitamin C yang tinggi, bagi meningkatkan imuniti badan untuk mengelakkan jangkitan COVID-19.

Antara 5 jenis sayur-sayuran yang mengandungi vitamin C yang tinggi termasuklah Ulam Raja, Bayam, Kailan, Sawi dan Pucuk Ubi.

➡️ Ulam Raja: 39 Mg Vitamin C, 1g Fiber

  Mari Like Facebook Page Kami! Click LIKE !

➡️ Bayam: 46 Mg Vitamin C, 0.4g Fiber

➡️ Kailan: 64 Mg Vitamin C, 0.4g Fiber

➡️ Sawi: 53 Mg Vitamin C, 0.5g Fiber

➡️ Pucuk Ubi: 115 Mg Vitamin C, 1.2g Fiber

Manakala, buah-buahan yang membekalkan Vitamin C yang tinggi termasuklah Jambu Batu, Kiwi, Betik, Limau Mandarin dan Limau.

➡️ 1/2 biji Jambu Batu: 228 Mg Vitamin C, 10.2 Fiber

➡️ 1 biji Kiwi: 135 Mg Vitamin C, 1.6g Fiber

➡️ 1 potong Betik: 150 Mg Vitamin C, 1g Fiber

➡️ 1 sudu makan perahan Limau: 5 Mg Vitamin C

➡️ 1 biji Limau Mandarin: 24 Mg VItamin C, 0.5g Fiber

✅PROMOSI HEBAT LAZADA TERKINI 【LAYARI SEKARANG

  Mari Like Facebook Page Kami !

Follow Kami di Facebook Page mymedia.my

You may also like

Leave a Comment