Home Resipi Masakan Resepi Pizza Kuali, 100% Atas Api, Tak Perlu Oven!

Resepi Pizza Kuali, 100% Atas Api, Tak Perlu Oven!

by MyMedia-02

Follow Kami di Facebook Page mymedia.my

 Hari ni nak kongsikan resepi pizza menggunakan kuali sahaja, tak perlu menggunakan oven! Senang sekali! Jom try sekarang!

Bahan:

  • Tepung gandum 1kg
  • Air suam 2 cawan
  • Mauripan 1 peket
  • Minyak masak 2 sudu
  • Gula 1 sudu
  • Secubit garam

*uli bahan di atas sekurang-kurangnya 5 minit

  Mari Like Facebook Page Kami! Click LIKE !

Bahan topping:

  • Sos pasta tradisional-jenama bebas.
  • Boleh letak macam2 topping, Hot dog/ayam/cendawan butang/nanas/tomato/cheese/seafood

*Tumis bawang holland n bawang putih..bila dah wangi..masuk bahan basah yg lain.contoh..ayam,hotdog dan cendawan.. tumis sampai masak ye..perasakan dgn garam dan lada hitam..ketepikan.

Cara:

1. gaul tepung dgn minyak.

2.tambah air. uli tepung sekurang2nya 5 minit, bila dah x melekat kat tangan,tutup dgn tuala,rehatkan 1 jam.

*sukatan air perlukan 2 cawan, tp 1cawan air tu,tuang mauripan dlm tu,masuk secubit gula..lps 2-3 minit,dah muncul buih2,baru campur dan uli tepung jadi doh.

3. Selepas 1 jam,doh tadi dah naik 2x ganda. Tumbuk2 doh tu biar angin dia keluar.

4. Bahagi doh pd 5 bahagian atau lebih.

5. Bentukkan doh,bila dah elok bulat dan leper, letak atas kuali.

5. Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yg anda buat. Tutup dgn tudung periuk. Tak perlu letak minyak or letak lapik..masak je doh tu atas kuali.

6. Kalau suka kerak pizza tu rangup,kena masak doh tu dulu sblm isi topping..

7. Kalu suka lembut gebu mcm roti,letak topping atas doh mentah,baru masak.. susun siap2 atas kuali ye..baru senang sbb x perlu nak angkat2 doh tu..sbb topping tu berat..nanti berat n susah nak letak atas kuali/pan pulak..

8. Cheese tu ambil masa 3-4mnit utk cair ye..

Credit: Murni Rahmat

✅PROMOSI HEBAT LAZADA TERKINI 【LAYARI SEKARANG

  Mari Like Facebook Page Kami !

Follow Kami di Facebook Page mymedia.my

You may also like

Leave a Comment